aç kalarak kilo verilir mi

Muhtemelen kilo vermek için kalori kısıtlaması yapmanız gerektiğini duymuşsunuzdur. Ancak bazı kişiler kilo vermek için kendilerini aç bırakma yöntemini denemektedir. Uzun vadede kilonuzu korumak istiyorsanız bu etkili bir yöntem değildir. Araştırmalar, diyet yapan kişilerin %95’inin, eğer plan sürdürülebilir değilse, iki yıl içinde verdikleri kiloları geri aldıklarını gösteriyor. Aç kalarak verilen kilolar kalıcı olmaz.

Aralıklı oruç, “yeme” ve “oruç” dönemleri arasında geçiş yapmayı içeren bir beslenme düzenidir. En yaygın yöntemi 16:8’dir; bu yöntemde, 8 saatlik bir yemek aralığı ve 16 saatlik açlık uygulanır. Aralıklı oruç, belirli bir zaman diliminde yemek yemek olarak tanımlanırken, açlık, uzun bir süre boyunca yemeğin tamamen durdurulması anlamına gelir. Aralıklı oruç, açlıktan farklıdır ve olumsuz etkiler olmaksızın potansiyel olarak bazı kilo verme faydaları sunabilir.

Tüm gün aç kalmak her zaman kilo vereceğiniz ve kilonuzu korumanız anlamına gelmez. Başlangıçta önemli miktarda kilo kaybı yaşasanız da uzun vadede bu kilo kaybını sürdürmekte zorlanabilirsiniz. Açlık, vücudunuzu çaresizce kurtulmak isteyeceği sağlıksız bir duruma sokar. İlk başta hızlı bir şekilde kilo verseniz de, vücudunuzun düzgün çalışması için yeterli kaloriye ihtiyacı vardır. Kilo vermek adına kendinizi aç bırakmak sağlıklı veya sürdürülebilir değildir. Kendinizi yiyeceklerden mahrum bırakmak cazip gelse de vücudunuz acı çekecektir. Uzun süreli açlıktan sonra vücudunuzun metabolizması yavaşlar, vücudunuz düzgün çalışmaz ve zihinsel sağlığınız bozulabilir.

Aç Kalarak Zayıflamanın Zararları

  • Metabolizmanız yavaşlar. Uzun süreli kalori yoksunluğu sırasında vücudunuz birincil enerji kaynağı olarak yağ depolarını, ikincil enerji kaynağı olarak da kas ve iskelet dokusunu kullanmaya başlar. Zamanla vücudunuz kalori yoksunluğuna dinlenme metabolizma hızınızı (RMR) azaltarak yanıt verir. Bu, vücudunuzun kalori yakma konusunda daha az etkili olmasına neden olur.
  • Saçlarınız ve tırnaklarınız kırılgan hale gelebilir.
  • Bağışıklık sisteminiz enfeksiyon ve hastalıklarla savaşmakta daha zorlanabilir.
  • Adet döngünüz değişebilir veya durabilir.
  • Kemikleriniz zayıflayabilir.
  • Açlık ve diğer zararlı diyet davranışları zihinsel sağlığa zarar verebilir.
  • Açlık yoluyla diyet yapmak, yiyecek seçimleriyle ilgili korku, yiyecekle olumsuz ilişki, aşırı egzersiz ve vücut ağırlığı ve büyüklüğü ile ilgili takıntı gibi düzensiz yeme davranışlarının gelişmesine yol açabilir.Ağır vakalarda, uzun süreli açlık, anoreksiya nervoza, bulimia nervoza veya aşırı yeme bozukluğu gibi bir yeme bozukluğuna dönüşebilir.
  • Vitamin ve mineral eksiklikleri ortaya çıkar.

Sağlıklı Zayıflama Yöntemleri

Kilo verme adına sağlığınızı riske atmak yerine sağlıklı, sürdürülebilir alışkanlıklar edinmeniz daha iyi olur. Sağlıklı zayıflamanız için uygulayabileceğiniz yöntemler şunlardır:

  • Kalori kısıtlaması yapmak, yani günlük almanız gereken kaloriden daha az kaloriyle beslenmek kilo vermenizi sağlar. Aynı zamanda fiziksel aktiviteyi artırmak kalori açığı sağlar ve kilo vermeyi hızlandırır.
  • İşlenmiş gıdaları sınırlayın. Öğünlerinizin çoğunu, genellikle kalorisi daha düşük, tokluğu artırmak için protein, lif ve sağlıklı yağlar açısından daha yüksek olan tam, minimum düzeyde işlenmiş gıdalardan yapmaya çalışın.
  • Daha fazla protein tüketin. Yüksek proteinli bir diyet, kalori açığı sırasında kas dokusunun korunmasına yardımcı olur.
  • Yeterli miktarda su tüketin. Şeker ve kalorisi yüksek olan şekerli içecekleri, enerji içecekleri tüketmeyin. Bunun yerine çoğunlukla su, kahve ve çayı tercih edin.

Sağlıklı kilo vermenizi sağlayacak bir diğer yöntem ise mide botoksudur. Diyet ve sporla kilo veremeyen, iştah kontrolü sağlayamayan bireyler için mide botoksu önerilir. Mide botoksu işlemiyle iştah kapanır ve kalori kısıtlamasıyla kilo kaybı sağlanır. Aç kalmakla sağlıklı kilo verme uygulamaları arasındaki farkı bilmek, kilo hedeflerinize güvenli bir şekilde ulaşmanızı sağlar.