Mide balonu, mideye yerleştirildikten sonra 400-700 cc tuzlu su ile şişirilen silikon balondur. Diyet ve egzersizle kilo veremeyen veya ameliyat olmak istemeyen hastalarda endoskopik olarak uygulanan geçici bir zayıflama yöntemidir. Mide balonunun 6 ay ile 1 yıl arasında değişen bir süre sonrasında çıkarılması gerekmektedir. Mide ülseri, büyük mide fıtığı ve gebelik durumlarında bu yöntem uygulanmaz. Bulantı, ağrı, ülser, mide kanaması, mide delinmesi, bağırsak tıkanıklığı mide balonunun nadir görülen komplikasyonlardır. Balon midenize yerleştirildikten sonra mide bulantısı veya ağrı hissedebilirsiniz. Bunun nedeni midenizin balona alışmasıdır. Ancak çoğu insanda mide bulantısı ve ağrı, işlemden sonraki birkaç gün içinde kaybolur.
Mide balonu, gıda alımını kısıtlayarak kilo kaybını destekleyen, ameliyatsız, obezite tedavi yöntemidir. Endoskopi yoluyla cerrah mideye bir mide balonu yerleştirir ve kişinin yemekten sonra daha hızlı tok hissetmesini sağlar. Endoskopi ve anestezi gerektirmeyen, yutulabilen mide balonları da kullanılmaktadır. Bu yaklaşım diğer obezite ameliyatlarına göre daha az invaziv bir işlemdir. Yaklaşık 30 dakika süren işlem sırasında hafif hafif bir sedasyon altındadır. Silikondan yapılan mide balonu, kişinin ağzından mideye yerleştirilen bir endoskop aracılığıyla iletilir.
Mide balonu, mideyi kısmen doldurmak için salin solüsyonu ile doldurulur ve büyük miktarlarda yiyecek ve içecek için daha az yer kalır. 4-6 ve 12 aylık mide balonlarının hepsi aynı amaca hizmet eder: Midenizde önemli miktarda yer kaplayarak iştahınızı bastırırlar. Hastalar vücut ağırlıklarının toplam %10 – 15’i kadar (ortalama) bir kayıp yaşamaktadır. Kilo vermeye yardımcı olan bir işlem olsa da yan etkileri mevcuttur. İşlem sonrasında mide bulantısı, mide krampları, kusma gibi yan etkiler çoğu hastada kısa sürer. Ancak bazı hastalarda bu yan etkiler uzun sürer ve balonun çıkartılması gerekir.
Mide Balonu Nasıl Takılır?
Mide balonu silikon veya poliüretan malzemeden yapılmış, sönük esnek bir malzemedir. Şişirilmemiş halde, endoskopi adı verilen kameralı ve ışıklı ince esnek bir tüp yardımıyla ağız ve yemek borusundan mideye sokulur. Mide balonu takılma işleminde hastanın herhangi bir ağrı hissetmemesi için hafif sedasyon uygulanır.
Söndürülmüş balon mideye yerleştirilmeden önce midenin durumunun balona uygun olup olmadığı endoskopi ile kontrol edilir. Balon mideye yerleştirildikten sonra balon 400-600 ml izotonik steril salin ile yaklaşık olarak greyfurt büyüklüğüne gelecek şekilde şişirilir. Ortalama bir midenin hacmi 1-1,5 litre civarındadır. Mide balonları 800 ml’ye kadar doldurulabilir ancak balonun ne kadar şişirileceğine cerrah tarafından bazı kriterler dikkate alınarak karar verilir. Suyun rengi metilen mavisidir. Böylece balonda delik ya da sızıntı varsa idrarınız maviye dönecektir. Bu durumda balonun çıkarılması için acilen doktorunuzla görüşmelisiniz. Bu durumda, mide balonunun endoskopi ile mideden çıkartılması gereklidir. Mide balonu takılması boyunca toplam işlem süresi yaklaşık 30 dakikadır.
Mide Balonu Nasıl Çıkarılır?
Mide balonunuzu çıkarma işlemi, yerleştirme işlemine benzer. Endoskopik yöntem kullanılır. Ağzınızdan çıkarmadan önce balonu delerek havası söndürülür. İşlem yaklaşık 15 dakika kadar sürer. Mide balonunun yerleştirilmesinde olduğu gibi, mide balonunu çıkarmadan önce size hafif bir sakinleştirici verilir. Cerrahınız endoskopik ekipman kullanarak mide balonundan salin solüsyonunu çıkarır ve ardından sönmüş mide balonunu ağzınızdan çıkarır. Mide balonunun çıkarılmasından sonra iyileşme genellikle hızlı ve kolaydır. İşlem sonrasında bir veya iki gün içerisinde normal faaliyetlerinize devam edebilirsiniz. Bazı durumlarda mide balonunun önerilen süreden daha erken çıkarılması gerekebilir. Bunun nedeni komplikasyonlar, tolere edilemeyen yan etkiler veya hastanın tercihi olabilir.