İnsanların yediği ve içtiği kalori miktarının, kiloları üzerinde doğrudan etkisi olduğu bir sır değil: Vücudunuzun yaktığı kalori miktarını tüketirseniz kilonuz sabit kalır. Eğer vücudunuzun yaktığından fazlasını yerseniz kilonuz artar. Daha az kalori alırsanız, kilonuz azalır. Kısacası kilo korumanın ve kilo vermenin yolu kalori kontrolüdür.
Peki ya kalorilerin türü obeziteye nasıl bir etki yapar? Belirli besinlerden (yağ, protein veya karbonhidrat) kalori gelmeleri ne kadar önemli? Tam tahıllar mı yoksa patates cipsi mi? Akdeniz diyeti mi yoksa “Ketojenik” diyeti mi? Kahvaltı yapmak kilo kontrolünü kolaylaştırır mı? Fast-food restoranlarında yemek yemek kilo aldırır mı? Bu yazımızda kilo almanın sebeplerinden ve obeziteyle mücadele için önemli sağlıklı beslenme yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Sağlıklı kilonuzu koruyabilmeniz için ve obeziteyle mücadele edebilmeniz için dengeli beslenme ve doğru beslenme alışkanlıkları edinmek çok önemlidir. Eğer siz yanlış beslenirseniz, yanlış yiyecek seçimleri yaparsanız kilo alırsınız hatta çok fazla kilo alıp obeziteye yakalanabilirsiniz. Son yıllarda yapılan araştırmalar, hastalıkları önlemeye yardımcı olan gıdaların çoğunun, tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve sert kabuklu yemişler gibi gıdaların aynı zamanda kilo kontrolüne de yardımcı olduğunu gösteriyor. Kilo kontrolü veya vücut ağırlığı yönetiminde besin tercihlerinin ve besin çeşitliliğinin de önemi oldukça fazladır. Eğer siz sebzeler, proteinler ve sağlıklı yağlardan oluşan bir beslenme yerine cips, kola, fastfood, tatlı, çikolatalar gibi yüksek kalorili gıdaları tercih ederseniz obeziteye yenilirsiniz ve kilo veremezsiniz. Bununla birlikte günlük beslenmenizde besin çeşitliliği de önemlidir, tek tip beslenmek doğru değildir. Obeziteyle mücadelede bir diğer altın kural ise, yanlış diyetlerden kaçınmadır. Eğer siz yanlış diyetleri uygularsanız sağlıklı kilo veremezsiniz. Bu nedenle kilo verirken veya kilonuzu korurken uzmanlardan yardım almanız önemlidir.
Kilo kontrolünde ve obeziteyle mücadelede besin seçimleri oldukça önemlidir. Örneğin insanların yediği yağın türü hem sağlık açısından hem de kilo kontrolü açısından önemlidir. Örneğin, sekiz yıl boyunca 42.000 orta yaş ve üstü kadınları takip ederek yapılan bir araştırmada, sağlıksız yağların (özellikle trans yağların yanı sıra doymuş yağlar da) tüketiminin artması kilo alımıyla ilişkilendirildi. Bununla birlikte, sağlıklı yağların (tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar) tüketenlerde ise kilo artışı artış olmadı. Bir diğer önemli nokta ise, protein tüketimidir. Protein sağlıklı kilo vermek için önemlidir. Yüksek protein içeren bir beslenme programının, kilo kontrolüne yardımcı olmasının birkaç nedeni vardır:
- Daha fazla tokluk: İnsanlar, protein tükettikten sonra, karbonhidrat veya yağ tükettikten sonra olduğundan daha az kalori alarak daha tok hissetme eğilimindedir.
- Daha fazla termik etki: Proteini metabolize etmek ve depolamak diğer makro besinlerden daha fazla enerji gerektirir ve bu vücudunuzun her gün yaktığı enerjinin artmasını sağlar ve bu sayede kilo verme kolaylaşır.
Kilo korumak, obeziteden kurtulmak veya kronik hastalıkları önlemek için bir diğer önemli nokta karbonhidrat seçimidir. Rafine edilmiş tahıllar ve bunlarla yapılan gıdalar (beyaz pirinç, beyaz ekmek, beyaz makarna, işlenmiş kahvaltılık tahıllar ve benzerleri) hızla sindirilen karbonhidrat açısından zengindir. Patates ve şekerli içecekler de öyle. Bunun bilimsel terimi, yüksek glisemik indekse sahip olmalarıdır. Bu tür gıdalar kan şekeri ve insülinde hızlı ve şiddetli artışlara neden olur; bu artışlar kısa vadede açlığın artmasına ve aşırı yemeye yol açabilir; uzun vadede ise kilo alma, diyabet ve kalp hastalığı riskini artırabilir. Beslenmesinde patates kızartması, patates ve patates cipsi, şekerli içecekler ve rafine tahıl tüketimini artıran kişiler zamanla kilo alırlar. Bu nedenle tercih ettiğiniz yiyeceklerin yağ oranları da önemlidir. Yüksek miktarda sağlıksız yağ içeren yiyeceklerden (patates kızarması, cips vs.) uzak durulmalıdır.
Obeziteyle Mücadele için Öneriler
- Tam tahıllar, sebzeler, meyveler, kuruyemişler, sağlıklı protein kaynakları (balık, kümes hayvanları, fasulye) ve bitkisel yağlar gibi besinleri tercih edin.
- Şekerli içecekleri, rafine tahılları, patatesleri, işlenmiş etleri ve fast food gibi yüksek kalorili yiyecekleri tüketmeyin.
- Proteinden zengin beslenin.
- Yanlış diyetlerden uzak durun.
- Mikro besinler vitamin ve minerallerden oluşur. Mikro besinler vücudumuzda birçok yaşamsal fonksiyon için gereklidir, vitamin ve mineralden zengin yiyecekler tüketin.
- Yeterli miktarda su tüketin.
- Daha fazla hareket edin.
Obeziteyle mücadele için bir diğer önerimiz ise, mide botoksudur. Mide botoksu iştah kontrolü sağlayarak kilo vermenizi sağlar. Mide botoksu son yıllarda dünya genelinde oldukça yaygındır. Özellikle ameliyatsız olması ve diğer zayıflama risklerine nazaran risksiz olmasından dolayı sık sık tercih edilir. Türkiye’de Dr. Ahmet Bekin mide botoksu alanında uzman bir doktordur. Alanında sahip olduğu deneyim ile dünya genelinde bir üne sahip olmuştur. Siz de daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.