Tüp mide ameliyatı nedir, nasıl yapılır, fiyatları ne kadar ve mide botoksundan farkları nelerdir gibi sorularınızın cevabını içeriğimizde bulabilirsiniz.
Obezite, günümüzde dünya genelinde hızla artmakta olan bir hastalık haline gelmiştir. Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı ve teknolojiye olan bağlılık kişide aşırı kiloya neden olmaktadır. Obezite günümüzde sadece belli toplumlarda ya da yaş gruplarında değil, dünya geneli ve her yaş grubunda ortaya çıkmaktadır. Obeziteye karşı geliştirilen çok sayıda tıbbi operasyon bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de tüp mide ameliyatı işlemidir.
Tüp mide ameliyatı, Sleeve Gastrektomi olarak da bilinmektedir. Bu işlemde mide, antrum denilen alt kısımdan başlayıp proksimal (yukarı) kısmında sonlanan bir hat boyunca %85 oranında kesilir ve çıkarılır. Böylece mide kapasitesi en fazla 100 ml olacak şekilde azalır. Bu işlem sonrasında mide tüp şeklini alır ve bu nedenle tüp mide ameliyatı olarak bilinir.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Ameliyat zayıflama amaçlı yapılan obezite ameliyatlarından biridir. Midenizin büyük bir kısmı çıkarılır ve bu sayede mide küçülür. Midenin küçülmesi hastaların kalorileri alımının kısıtlanmasını ve açlık sinyallerinin azaltmasını sağlar. Bu ameliyat, klinik olarak şiddetli obezitesi olan kişilerin kilo kaybetmesini sağlar.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Mide ameliyatları genellikle laparoskopik (kapalı) cerrahi yöntemiyle yapılmaktadır. Laparoskopik tüp mide ameliyatında karın bölgesinde küçük kesiler açılır. Mide ameliyatında, midenin büyük bir kısmı kesilir ve mide tüp şeklinde ince bir mide haline getirilir.
Sleeve Gastrektomi Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Mide ameliyatı diyet ve sporla zayıflayamayan ve obez olan bireylere yapılabilir. Hastanın mide ameliyatına uygun olup olmadığına karar vermek için vücut kitle indeksine ve hastalık durumuna bakılır. Ciddi obezitesi olan yani vücut kitle indeksi 40 veya daha yüksek olan bireyler veya en az bir tane obeziteyle ilişkili hastalıkla olan ve vücut kitle indeksi en az 35 olan bireyler bu ameliyatı olabilirler.
Tüp Mide Ameliyatı Riskleri
Her ameliyatta olduğu gibi mide ameliyatı da hem kısa hem de uzun vadede potansiyel sağlık riskleri taşır. Mide ameliyatıyla ilişkili bazı riskler şunlardır:
- Aşırı kanama
- Enfeksiyon
- Akciğer veya solunum problemleri
- Midenin kesilen kenarından sızıntı
- Mide ameliyatının uzun vadeli riskleri ve komplikasyonları şunlardır:
- Gastrointestinal tıkanıklık
- Fıtıklar
- Gastroözofageal reflü
- Düşük kan şekeri (hipoglisemi)
- Yetersiz beslenme ve vitamin, mineral eksiklikleri
- Kusma
Nadiren mide ameliyatının komplikasyonları ölümcül olabilir.
Tüp Mide Ameliyatı Fiyatları
2024 yılında, Türkiye’deki tüp mide ameliyatı fiyatları ortalama 50.000 TL ile 150.000 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlar, sigorta kapsamı ve diğer birçok faktöre göre değişebilir.
Mide Botoksu Ve Tüp Mide Ameliyatı Farkları
Mide botoksu da tüp mide ameliyatı gibi zayıflama için yapılan bir işlemdir. Ancak mide botoksu bir cerrahi işlem değildir. Mide botoksunda herhangi bir kesi yapılmaz, endoskopik yöntemle uygulanır. Midenin belli noktalarına botoks enjekte edilir ve bu sayede iştah azalır ve hastalar kilo kaybeder. Mide botoksu kilo fazlası olmayan, kilo korumak isteyen bireylere ve obez bireylere uygulanabilir. Ancak mide ameliyatında belli kriterler vardır.
Mide ameliyatı, vücut kitle indeksi 40 veya daha yüksek olan bireylere veya en az bir tane obeziteyle ilişkili hastalıkla olan ve vücut kitle indeksi en az 35 olan bireylere yapılabilir. Mide ameliyatında mide botoksundan farklı olarak midenin büyük bir kısmı kesilir ve bu sayede iştah kontrolü sağlanır. Bu nedenle mide ameliyatı mide botoksuna kıyasla oldukça riskli bir zayıflama yöntemidir.