
Zayıflamak İçin Hangi Tarz Yiyecekler Tercih Edilmeli?
Zayıflamak kolay gibi görünse de aslında herkes için o kadar kolay değildir. Yanlış beslenme alışkanlıkları olan bireyler sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmeden kilo veremezler. Kilo vermek için sağlıklı ve düşük kalorili yiyecekleri tercih etmek oldukça önemlidir. Yüksek kalorili ve besin değeri düşük besinler yerine düşük kalorili ve vitamin, mineral açısından zengin besinler tercih edilmelidir. Örneğin yumurta besin açısından yoğun ve protein ve yağ açısından zengindir, bu da kendinizi tok hissetmenize yardımcı olur. 50 aşırı kilolu veya obez kişiyi içeren 2020 tarihli bir çalışmada, araştırmacılar kahvaltıda yumurta ve tereyağlı tost yemenin (mısır gevreği, süt ve portakal suyu yerine) kişilerin sonraki 4 saat boyunca tokluk hissini artırdığını saptamışlar. Benzer şekilde, 48 yetişkini içeren daha eski bir çalışmada, yumurta proteini ve yüksek lifli yiyecekler içeren bir kahvaltı yapanların, kahvaltıda düşük lifli tahıl gevreği ve süt tüketenlere göre daha fazla tokluk hissettiği saptanmış. Bu nedenle zayıflamak için protein ve lif açısından zengin ve uzun süre tok tutan besinleri tercih etmelisiniz.
Zayıflamak için önerebileceğimiz bir diğer yiyecek türü yeşil yapraklı sebzelerdir. Lahana, ıspanak ve karalahana gibi yapraklı yeşillikler, tok kalmanıza yardımcı olabilecek lif ve besinleri içerir. Diyet listenize bu besinleri de ekleyebilirsiniz. Fasulye, mercimek ve barbunya gibi baklagiller de kilo kaybı için faydalıdır. Bu yiyecekler tokluk hissini artıran iki besin olan protein ve lif açısından zengindir.
Balık, yüksek kaliteli protein, sağlıklı yağlar ve diğer önemli besinlerle doludur. Bu kombinasyon, tok hissetmenizi sağlar ve kilonuzu yönetmenize yardımcı olabilir. Dahası, balık ve deniz ürünleri tiroid fonksiyonunu ve metabolizmayı korumak için gerekli olan önemli miktarda iyot sağlayabilir. Bu nedenle haftalık yemek planınızda balığa da yer vermelisiniz.
Zayıflamak İçin Glutensiz Beslen
Gluten, buğday, arpa, çavdar gibi besinlerde bulunan bir proteindir. Adı, tutkal anlamına gelen Latince kelimeden gelir. Suyla karıştırıldığında una yapışkan bir kıvam verir. Bu tutkal benzeri özellik, glutenin pişirildiğinde ekmeğe kabarma yeteneği veren yapışkan bir ağ oluşturmasına yardımcı olur. Ayrıca ekmeğe çiğnenebilir ve doyurucu bir doku verir. Bazı kişilerde gluten içeren yiyecekler yedikten sonra rahatsız edici gastrointestinal semptomlar görülür. Çölyak hastalığı teşhisi konan kişilerde şiddetli reaksiyonlar meydana gelebilir.
Glutensiz diyet, gluten içeren yiyecekleri dışlayan bir beslenme planıdır. Glütensiz diyet, çölyak hastalığının ve glütenle ilişkili diğer tıbbi rahatsızlıkların belirtilerini ve semptomlarını yönetmek için gereklidir. Glütensiz diyet, glütenle ilişkili bir tıbbi rahatsızlık teşhisi konmamış kişiler arasında da popülerdir. Diyetin iddia edilen faydaları arasında iyileştirilmiş sağlık, kilo kaybı ve artan enerji yer almaktadır.
Çölyak hastalığı olan kişiler için sıkı bir glütensiz diyete uymak ömür boyu bir zorunluluktur. Çölyak dışı glüten duyarlılığı olan bazı kişilerde bu durum ömür boyu sürmeyebilir. Bazı araştırmalar, bir veya iki yıl gibi belirli bir süre boyunca diyete uyabileceğinizi ve ardından glütene duyarlılığınızı tekrar test edebileceğinizi öne sürmektedir.
Glütensiz bir diyete dâhil olmayan yiyecekler önemli vitaminler ve diğer besinleri sağlar. Örneğin, tam tahıllı ekmekler ve diğer glutenli ürünler aşağıdaki kaynaklar açısından zengindir:
- Demir
- Kalsiyum
- Lif
- Tiamin
- Riboflavin
- Niasin
- Folat
Bu nedenle, glütensiz bir diyet uygulamak besin alımınızı muhtemelen değiştirecektir. Bazı glütensiz yiyecekler ayrıca, yerini alan glüten içeren yiyeceklerden daha yüksek yağ ve şeker içeriğine sahiptir. Etiketleri yalnızca glüten içeriği için değil, aynı zamanda genel besin seviyeleri, tuz, yağlardan gelen kaloriler ve şekerlerden gelen kaloriler için de okumak önemlidir.
Diyet Kahvaltı Önerileri
Şekerli, besin değeri düşük kahvaltı yiyecekleri yedikten kısa bir süre sonra yorgun ve aç hissetmenize neden olabilir. Kilo vermeye yardımcı olmak için yumurta, yoğurt, meyve, sebze ve sağlıklı tahıllar gibi besleyici seçenekleri tercih edebilirsiniz. Kilo vermeye çalıştığınızda kahvaltı, gününüzün geri kalanı için belirleyecidir.
Protein açısından zengin olan ve selenyum ve riboflavin gibi önemli vitamin ve mineraller içeren yumurtalar, kahvaltı için iyi bir alternatiftir. Araştırmalar, yüksek protein içeriği sayesinde yumurtaların kahvaltıda yendiğinde iştahı azaltmaya yardımcı olabileceğini de bulmuştur. Bu, kilo kaybına ciddi bir destek sağlayabilir. Kahvaltıda haşlanmış yumurta veya peynirli omlet veya sebzeli omlet tercih ederek uzun süre tokluk hissedebilirsiniz.
Yulafın kalorisi düşük ancak lif ve protein açısından zengindir; iştah ve kilo kontrolünü etkileyen bir besindir. Bu nedenle kahvaltıda süt ve yulaf veya yoğurt ve yulaf tercih edebilirsiniz.
Diyet Sebze Yemekleri
Bazı sebzelerin kalorisi oldukça düşüktür. Hem kalorisi düşük hem de vitamin, mineral ve lif açısından zengin sebzeleri tercih etmek kilo verme sürecinde iyi bir seçenektir. Bu sebze yemeklerinden biri mantardır. Diyet yaparken rahatlıkla mantar ve mantarlı yemekleri tercih edebilirsiniz. Brüksel lahanası da kalorisi düşük ve lif oranı yüksek bir sebzedir. Bir fincan pişmiş Brüksel lahanası sadece 56 kaloridir ve 4 gr lif sağlar. Zeytinyağı, deniz tuzu ve karabiberle gezdirilmiş kavrulmuş Brüksel lahanasını diyet menünüze ekleyebilirsiniz.
Son birkaç yıldır karnabahar, genellikle pizza hamuru, pirinç ve patates püresi yerine kullanılan çeşitli yemeklerde popüler bir malzeme haline geldi. Bir fincan pişmiş karnabahar, sadece 29 kalori ve yaklaşık 2 gram protein, 2,9 gr lif içermektedir. Karnabahar son derece sağlıklıdır ve çiğ, kavrulmuş veya buharda pişirilerek yiyebilirsiniz.
Diyette Hangi Ekmek Yenir?
Diyet yaparken tam tahıllı veya kepekli veya çavdarlı ekmekler tercih edilmelidir. Bu ekmekler düşük glisemik indekse sahiptir ve bu ekmekleri tüketince uzun süre tok kalabilirsiniz. Çavdar ekmeği de düşük kalorili ve yüksek lif içeriği ile iyi bir seçenektir.
Diyette Uzak Durulması Gereken Yiyecekler
Diyet yaparken yüksek kalorili içecekler ve yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yüksek kalorili yiyecekler tatlılar, fast foodlar, patates kızartmaları, pizza ve makarna gibi hamur işleridir. Yüksek kalorili içecekler enerji içecekleri, kola, gazoz, paketli meyve sularıdır. Bu yüksek kalorili içeceklerden de uzak durulmalıdır. Aynı zamanda cips, bisküvi, işlenmiş gıdalar, şeker gibi abur cuburlardan uzak durulmalıdır.
Diyet ve Mide Botoksu Etkisiyle Kısa Sürede 15 Kilo Verin
Diyet veya sporla zayıflayamayan bireyler için farklı zayıflama yöntemleri mevcuttur. Bunlardan birisi de mide botoksudur. Ameliyatsız bir yöntem olan mide botoksuyla fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Mide botoksunun etkisi 4-6 ay sürer ve bu sürede iştah kaybıyla hastalar zorlanmadan kilo kaybederler. Kilo kaybı kişiye bağlı değişse de mide botoksu sonrası 1 ayda 15 kilo kaybetmek mümkün. Mide botoksu sonrası kilo kaybı için diyete uyum çok önemlidir. Mide botoksu sonrası hastalar diyete uymazsa kilo kaybedemezler. Bu nedenle hastaların küçük porsiyonlarda beslenmesi ve diyete uyması gerekmektedir. Mide botoksu sonrası diyetisyen takibiyle ve uygun diyet programıyla kısa sürede ideal kilonuza ulaşabilirsiniz.
Not: İçeriğimiz diyetisyen tarafından yazılmıştır.